Bel ons +31 (0)20 6370560
deltour@deltour.biz

Vernikkelen op 2 micron nauwkeurig

17 maart 2015

Een klant vroeg ons onlangs om een onderdeel met een passingmaat te laten vernikkelen. De klant had niet vermeld of het om elektrolytisch of chemisch vernikkelen ging en aangezien elektrolytisch bij ons om de hoek snel kon gebeuren, kozen wij voor de laatste oplossing. De passing was +22 t/m +35 micron en alle belangrijke maten waren maximaal 13 micron voor de maat (te klein) gedraaid. Voldoende ruimte dus, zou je zeggen.

Wat bleek toen we het onderdeel terug kregen en onder de meetmachine legde? De maten waren van enkele microns te klein tot wel 50 micron te groot. Opvallend was dat het midden van het onderdeel te klein was terwijl het aan de randen (veel) te groot was. Navraag leerde al snel dat elektrolytisch vernikkelen een laag op ongelijke wijze opbouwt. De randen, waar de krommingen in het elektrisch veld liggen, krijgen meer en het midden krijgt minder. Gemiddeld werd de 15 micron +/- 2 gehaald, maar helaas was het resultaat voor ons – en de klant – niet acceptabel.

We hebben vervolgens het onderdeel ontnikkeld en van een chemisch nikkelenlaag voorzien. Dat zullen we in de toekomst altijd doen wanneer een nikkellaag op egale dikte op een product moet komen. Interessant lesje dus. En we profiteerden van onze zeer nauwkeurige meetmachine, waarmee we op 1,9 micron nauwkeurig kunnen meten.

vernikkeld onderdeel nauwkeurig meten

Het product (RVS316) waarbij de maat Rond21 p6 het probleem was, maar waar uiteindelijk de lengtemaat 15,5 mm ook 0,05 mm te groot was (2x laagdikte erbij).