Bel ons +31 (0)20 6370560
deltour@deltour.biz

Deltour maakte in zeer korte tijd 16 koperen koellichamen voor Oman

25 november 2015

Hoe koel je touchpanel displays bij 50 graden Celsius?
Milensa, specialist in het maken en ontwerpen van touchpanel displays, zocht een oplossing voor de koeling van hun displays aan de pompen in Oman waar de temperatuur kan oplopen tot 50 graden Celsius. Dan voldoen aluminium koellichamen niet meer. Een zoektocht op internet bracht Milensa bij Deltour in Nederland. De vraag was eenvoudig: kunnen jullie een oplossing bedenken en zorgen dat die binnen 4 dagen op het vliegtuig naar Oman kan?

Koellichaam voor touchpanel displays pomp Oman

De touchpanel display vertelt de klant de gekozen brandstof, geeft relevante informatie over weer en files en over de producten in de shop. Na het tanken hoort de klant het pompnummer voor afrekenen.

 

Kort onderzoek
Niets is onmogelijk, dus wij zijn direct aan de slag gegaan. Verschillende opties vielen al snel af. Zelfs combinaties van aluminium met een koperen onderplaat, bekend als spreader koelprofiel, bleken onvoldoende koeling op te leveren.

Uiteindelijke oplossing
De oplossing was het aluminium koelprofiel met 13 vinnen compleet te vervangen door een koperen koelprofiel met 19 vinnen. Koper geleidt warmte 2x beter dan de beste aluminiumsoort die er is. Daardoor bereikt de overtollige warmte zelfs de uiteinden van de (koperen) vinnen en kan het koellichaam veel meer warmte afstaan.

4 dagen om het waar te maken
Onze eerste stap was een koerierdienst bellen om 16 (plus een paar reserve) ruw koperen blokken te laten afleveren op onze fabriek. Onderwijl gingen we al proefdraaien met een aluminium blok, zodat we productieklaar waren toen de 11 kg zware koperen blokken arriveerden. Wij hebben elk koelprofiel voorzien van montagegaten, waarvan een aantal met metrische draad. De onderzijde van de koellichamen hebben we met een vlak-frees behandeld voor een zo glad mogelijk oppervlak. Het resultaat: maximale warmteoverdracht aan de Peltier-elementen. In combinatie met high pressure fans was dit voldoende om de warmte van de displays volledig af te voeren.

Na enkele dagen met wat late uurtjes konden wij Milensa bellen dat de koperen koellichamen opgehaald kon worden. Op tijd voor verscheping en montage in de displays.

koperen koellichaam

Het eindresultaat mag er zijn, uit 11kg koper een glanzend koelprofiel van 5 kg.

koperen en aluminium koellichaam

Links het aluminium koelprofiel, rechts het door Deltour vervaardigd koperen koelprofiel met 19 koelvinnen.

Een mooie testcase
We moesten een nieuwe oplossing bedenken en die binnen een zeer korte deadline produceren. Het waren onze moderne machines en ervaren mensen die de oplossing technisch mogelijk maakte. Het was hun flexibele instelling dat het op tijd lukte. Dit soort opdrachten doen we graag vaker.

Zit u ook met een specifiek warmteprobleem? Vraag het onze specialisten en zij helpen u zeker aan een passende oplossing.